Een rollenbaan, wat is dat en wat voor waarde heeft het voor je bedrijf?

De rollenbaan

In vele bedrijven of distributiecentra is het van groot belang dat het interne productie proces soepel verloopt. Stagnatie door het vastlopen van goederen wil je ten alle tijde vermijden. Daarom kun je ze niet meer wegdenken; de rollenbanen. Om het interne transport soepel te laten verlopen, is het van essentieel belang de juiste rollenbaan te installeren. Naast dat ze in allerlei formaten en varianten te koop zijn, kun je ze ook huren.

Wat is een rollenbaan?

Een rollenbaan is een soort lopende band met dwarsliggende rollers die makkelijk ronddraaien en er zo voor zorgen dat goederen soepel over de band rollen. Je ziet ze vaak in magazijnen terug waar ze als ideaal hulpstuk dienen voor het verplaatsen van goederen. De rollenbaan kun je op diverse plekken in het proces inzetten, bijvoorbeeld halverwege of aan het einde.

Ergonomisch gezien is het zeker een pluspunt voor het personeel, aangezien door het gebruik van rollerbanen de lichamelijke klachten door verkeerd tillen of lopen sterk afnemen of in ieder geval het risico hierop erg wordt verkleind.

Varianten van rollenbanen

Mechanisch

Deze variant wordt door middel van een motor aangedreven, waardoor ze ideaal zijn om bij processen met een grotere afstand in te zetten. Denk hierbij aan palletbanen, die aangedreven worden door een ketting met behulp van een elektromotor. Deze optie is vooral erg geschikt wanneer je zware goederen moet verplaatsen. Een ander alternatief is een band die wordt aangedreven door een motor, waarbij vooral lichte goederen in hogere aantallen worden verplaatst.

Zwaartekracht
Ook zijn er rollerbanen die enkel gebruik maken van zwaartekracht, doordat de baan iets schuin of afwaarts is geplaatst. Maar tevens heb je banen die met behulp van lichte menselijke kracht toch erg goede ondersteuning bieden, zodat er niet getild hoeft te worden. Je ziet dit meer terug bij bedrijven waar bijvoorbeeld tijdens het proces nog wijzigingen moeten worden aangebracht aan de product.

Toevoegingen

Bij alle bovenstaande opties geldt dat er hulpstukken zijn waarmee de rollenbaan volledig naar wens kan worden ontworpen. Denk aan een harmonica rollenbaan die uitrekbaar is, waardoor er bochten gecreƫerd kunnen worden. Je kunt ze inklapbaar maken, zodat je ruimte maakt wanneer deze niet nodig is. De baan kan zowel mechanisch, als handmatig worden toegepast. Daarnaast kun je aan elke rollenbaan ook hulpstukken toevoegen zoals een folie apparaat, waarmee je dozen meteen kunt sealen voordat ze op de pallet worden gezet. Of een draaitafel om de goederen van verschillende hoeken te kunnen controleren of te voorzien van apparatuur waar de barcodes mee gescand kunnen worden. De banen zijn dus volledig aan te passen op wens van de gebruiker.

Kortom; kies de juiste rollenbaan voor je bedrijf en alles loopt op rolletjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *