Hoe werkt de overslag in een haven

Geplaatst

Overslag in een haven staat voor het verplaatsen van stukgoederen of bulkgoed van het ene transportmiddel naar het andere. In de haven gebeurt dit uiteraard vaak in de vorm van boot tot boot, maar overslag kan ook plaatsvinden tussen andere transportmiddelen. In dit geval wordt het ook wel model shifting genoemd. Van een vrachtwagen naar een boot is ook een vorm van overslag.

Er worden steeds meer manieren gevonden om overslag te kunnen realiseren. Er worden steeds meer goederen wereldwijd geïmporteerd en geëxporteerd, hierdoor moeten we steeds efficiëntere manieren vinden om de goederen in- en uit te laden. Het afleveren van goederen moet zo snel mogelijk gebeuren. Dankzij overslag in de haven is dit ook het geval, zowel de import in export in Nederland is gestegen in de afgelopen jaren.

Toename van het aantal goederen

Doordat er steeds meer goederen vervoerd moeten worden, worden de vervoersmiddelen ook steeds groter. Zo ook de schepen. Hierdoor kan er nog steeds evenveel worden vervoerd, maar kunnen er minder schepen worden ingezet. Er kan meer lading worden overgeslagen met minder vervoersmiddelen. De grote schepen kunnen eenvoudig terecht in de havens met een gunstige ligging. Binnen de scheepvaart kan er nu meer worden gedaan in kortere tijd.

Een havenkraan bevordert de overslag

Niet alleen stukgoederen worden vervoerd, er komt ook veel bulkgoed aan te pas. In de Nederlandse havens komen veel containerschepen aan, deze moeten worden gelost. Met de havenkraan kan dit veilig en snel gebeuren. De havenkraan met spreader kan de containers meteen lossen en laden. De boot wordt ontdaan van zijn goederen, of wordt juist aangevuld met goederen, en kan vanuit de haven weer vertrekken. Dankzij de kraan kan er nog meer overslag plaats vinden.

Er zijn ketens binnen de transportbranche die zich hebben gespecialiseerd in de overslag. Een container legt een weg af door middel van verschillende vervoersmiddelen, de transporteur zorgt ervoor dat dit allemaal netjes geregeld is. Je weet zeker dat de goederen veilig en snel worden vervoerd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *